• ATC: Beroemde schilderijen – Meisje met de parel

  Welkom op mijn blog! Hier laat ik mijn creatieve uitspattingen zien in een serie foto’s. Met een beetje tekst. Maar vooral foto’s. 

  Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


  Een zeer leerzame gewoonte voor een kunstenaar is om het werk van de grote meesters na te schilderen. Ik doe dit veel te weinig. Om dit toch een beetje onder de knie te krijgen en te onderhouden, besloot ik deze kopietjes op ATC-formaat te maken en ik ben erg blij met het resultaat. Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

  Deze ATC is te koop via mijn Etsy shop.

  Materialen

  • Aquarelpapiertjes gesneden op 2,5 bij 3,5 inch
  • Gelpen, wit (Sakura Gelly Roll)
  • Acrylverf (Amsterdam van Royal Talens)
  • Gesso (Studio van Ranger)
  • Penseeltjes, ik gebruik zelf het liefst met platte kop

  1. Achtergrond en schets

  img_6110

  Voor de achtergrond gebruikte ik zwart en goud. Het originele schilderij heeft een zeer donkere achtergrond, maar dit vond ik zelf wat saai, dus voegde ik goud toe. Deze achtergrond is te donker om mijn gebruikelijke stift te gebruiken voor de schets, dus pakte ik een witte gelpen.

  2. Gesso en acryl gezicht

  img_6111

  Omdat de lijntjes wit zijn en gesso dat ook is, besloot ik het schilderijtje in delen op te zetten. Eerst gesso op het gezicht, dan acrylverf op ditzelfde vlak. Vervolgens door naar het volgende vlak. Voor de kleuren keek ik goed naar een foto van het origineel. Hoewel vrij bleek, had ze wel degelijk kleur in haar gezicht. Zo heb ik huidskleur, oker, rood, zwart en wit gebruikt. De ogen heb ik gelijk meegeschilderd, om het gelaat tot een geheel te vormen.

  3. Details gezicht

  img_6112

  Vervolgens voegde ik details toe. Donkere lijntjes voor de wimpers en de schaduwen rond de ogen (met mijn dunste penseeltje, een 0.5), de lippen en de tanden, haar oorbel, en het afronden van de schaduw- en lichtpartijen.

  4. Hoofddoek

  img_6113

  Gezicht en hals zijn klaar, nu haar hoofddoek. Ik begon met die beroemde blauwe band. Eerst met gesso, vervolgens met acryl. Hoewel het doek maar één kleur lijkt, heb ik er vier gebruikt: lichtblauw, donkerblauw, zwart, en wit. Dit creëert diepte.

  5. Hoofddoek en jas

  img_6114img_6118

  Tot slot het gele deel van haar hoofddoek en haar blouse en jas. Wederom eerst gesso en dan de acrylverf. Voor de hoofddoek gebruikte ik okergeel, wit, en zwart en voor haar jas okergeel, donkerblauw, zwart, en wit. Ik ben erg blij met het resultaat!

  screen-shot-2016-09-25-at-21-22-23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *